Fem traditionella svenska äppelsorter - en personlig studie av deras användning enligt Raymond Blancs modell

Sara Bergendal, examensarbete 2021

Sammanfattning:
Med äppelsorterna Alice, Kaniker, Röd Astrakan, Sparreholm och Stenbock som material hoppas jag med denna uppsats väcka intresse för våra svenska äppelsorter, både gamla kulturhistoriska sorter och moderna. Jag kommer också visa att olika äppelsorter passar mer eller mindre bra till olika saker inom matlagning. Stenbock visar sig vara riktigt bra som bakat äpple och som paj. Röd Astrakan är det äpple som gör godast äppelmos och must. Kaniker får en att fundera på hur äpplen egentligen smakade på medeltiden? Efter att ha läst min uppsats är förhoppningen att läsaren blir nyfiken på att själv ta reda på mer om svenska äpplen och använda dessa i matlagning.

Ladda ned fulltext (pdf, 562 kB)

URL: https://www.pomologisktcentrum.se/wp-content/uploads/2022/03/Examensarbete-Fem-traditionella-svenska-appelsorter_en-personlig-studie-av-deras-anvandning-enligt-Raymond-Blancs-modell-Sara-Bergendal.pdf

Nyckelord:
Äppelsorter, matlagning, bakat äpple, paj, äppelmos, must, smak, arom, Alice, Kaniker, Röd Astrakan, Sparreholm, Stenbock, Raymond Blanc, examensarbete, pomologutbildning, Pomologiskt Centrum.